Doğru porsiyonlarda yemek yiyerek çok sağlıklı bir şekilde kilo vermeniz mümkün. Ama maalesef genelde porsiyon kontrolünün önemi göz ardı edildiğinden, büyüyen porsiyonlarla beraber bedenler de büyümektedir.
Porsiyon belirli bir miktardaki besinin içerdiği kalori ve besin öğesi içeriğiyle standarize edilir. Porsiyon ölçüsü genelde bir bardak, bir dilim, bir kibrit kutusu olarak belirtilir ama unutmayın ki önemli olan tek bir porsiyon değil ihtiyacınız kadar olan porsiyon kadar yemektir. Bazen bu miktar, bir porsiyondan çok ya da az olabilir. Bu farkı ayırt etmek size doğru miktarlarda yiyecek yemenizde ve sağlıklı beslenmenizde yardımcı olabilir.
Porsiyonlarınızı Ölçün:
İlk adım porsiyon ölçülerini öğrenmekten geçer, bu sizin düşündüğünüzden küçük olabileceği gibi büyük de olabilir.
Şimdi aşağıdakileri kafanızda canlandırarak porsiyon tahminlerinizi yapın.
Orta boy bir elma ya da portakal= bir tenis topu büyüklüğü kadar
Orta boy patates= bir bilgisayar Mouse u büyüklüğünde
30 gram peynir= bir kibrit kutusu ya da 4 adet zar kadar
90 gram balık= bir adet not defteri ya da avuç içi kadar
90 gram et= bir iskambil kağıdı takımı kadar
1 ince dilim ekmek= 1 parmak kalınlığı kadardır
Etiket Porsiyonu:
Bazı besin etiketlerinde porsiyon miktarlarına göre besin öğeleri içerikleri yazdığını görürüz. Bu bilgiler sizin ne kadar yemeniz gerektiği türünde tavsiye niteliğinde değildir. Fakat siz bu bilgileri besin çeşitlerini karşılaştırmak için kullanabilirsiniz.
Sık sık gördüğümüz besin etiketlerinde genelde kaç gramın ne kadar enerji ve diğer besin öğelerini içerdiği yazar. Kendinizi kontrol edin ve belirtilenler kadar tüketmeye özen gösterin fakat belirtilenden daha çok yerseniz daha çok enerji ve besin öğesi alırsınız ve buda size fazla kilolar olarak geri gelir. Siz de yiyeceğiniz kadarını ölçüp etiketle karşılaştırarak hesaplayabilir ve böylece neyi ne kadar yiyip kaç kalori aldığınızı öğrenebilirsiniz.
Doğru Boyutta Porsiyonlar:
Eğer tüm bu önerilenler size zor geldiyse ve bunları uygulayamam diyorsanız bir de şu önerilere bir göz atın;
İkinci bir tabak yemeğe ?hayır? deyin.
Kendinizi tabağınızın hepsini bitirmek zorundaymışsınız gibi hissetmeyin.
Dışarıda yediğinizde, yemeğinizin bir bölümünü paket yaptırın.
Yemeğinizi bir arkadaşınızla ya da eşinizle paylaşın.
Aşırı yemeği önlemek için yemeklerinizi büyük tabaklar yerine küçük tabaklarda yiyin. Küçük porsiyonlar gözünüze büyük gözüksün.