Ramazan Geldi Sofralar Şenlendi


Ramazan ayında vücut gün boyunca susuz ve besinsiz kalır. Bu sebeple metabolizma hızı yavaşlar, bazı kişilerde dalgınlık, uyku hali, halsizlik gibi durumlar görülebilir. Artık önümüzdeki dönemlerde ramazan ayı yaz mevsimine denk geleceğinden daha bir dikkatli olmalıyız.

Ramazan ayı için birkaç öneri:

Günlük su tüketimi normal olarak 2-2,5 litre olmalıdır. Ramazan aynın artık yaz aylarına geldiğini göz önünde bulundurursak bütün gün susuz kalan ve sıvı kaybeden bedenin sıvıya daha çok ihtiyacı vardır. Başlangıçta mutlaka bol su içilmeli. Midede herhangi bir şikayetin oluşmaması için ne çok soğuk ne de çok sıcak besinler tüketilmeli. Sıvı ihtiyacını karşılamak için sudan başka çorba, komposto, yoğurt ve süt tüketilebilir.

Oruç tutan kişilerde gün boyunca beslenme olmadığı için sindirim sistemi yavaşlamaktadır. İftarda ise gün boyunca aç kalan kişiler hızlı ve fazla besin tüketmekte ve mideyi zorlamaktadırlar. Bu kişilerde iftardan sonra halsizlik, mide krampları, gaz şikayetleri, hazımsızlık gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden mutlaka besinleri 3-4 öğüne ayırarak, yavaş yemeli ve çok çiğnememiz gerekmektedir.

Bütün gün yavaşlayan sindirim sisteminin diğer temel organlarından biri de barsaklardır. Barsak hızını arttırmak ve rahat sindirimi sağlamak için mutlaka lifli besinler (sebzeler, meyveler, tam tahıllı ekmek) tüketilmelidir.

Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olan tatlılara karşı aslında herkesin zaafı vardır. Özellikle baklava, tulumba tatlı ve revani sofraların vazgeçilmezidir. Fakat yoğun bir öğün sonrasında yenilecek tatlının hafif ve şerbetsiz olmasına dikkat etmek çok önemlidir. Aksi halde ramazanda kilo vereceğinizi sanırken kilo alabilirsiniz. Bu yüzden sütlü veya meyveli tatlıları tercih edebilirsiniz.

Sağlıklı beslenme şeklinin temel kurallarını ramazan ayında da unutmamalı ve Çok yağlı- çok baharatlı besinlerden ve kızartmalardan kaçınmamız gerekir.

En sık yapılan hatalardan biri sahurda kalmamak, niyeti su ile yapmak veya gece yiyip yatmak sahuru atlamaktır. Mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahurda sadece su içerek niyet edilmesi hata olur. Kişiler gün boyunca aç kalacakları için sadece su içimi kan şekerinin gün içerisinde daha fazla düşmesine ve kişilerin gün içerisindeki aktivitelerinde azalmaya neden olabilir. Sahurda yağlı besinler yerine hafif olan çorba, sebze yemekleri, kahvaltı, süt yoğurt gibi alternatifleri tüketebiliriz.

Bir gün önerisi:

İftarda; Hafif İftar:

Bol su ile başlayın.

Sonrasında 1-2 adet hurma veya kuru meyve ile devam edebilirsiniz.

Ilık bir çorba ve avuç içi kadar pide ile ilk bölümü sonlandırın.

30-45 dakika sonra:

Bol su

Sebze, et veya kurubaklagil yemeği

Pilav veya makarna veya pide

Salata

Yoğurt

İftardan 1-1.30 saat sonra:

Sütlü tatlı veya meyve tüketilebilir

Sahurda;

Çorba

Pide

Hafif bir sebze yemeği

Yoğurt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Protected by WP Anti Spam