Ailelerin hep birlikte olabildiği günümüz koşullarında tek günler oldu artık bayram günleri. Ee hal böyle olunca, sofralar daha bir şen, ikramlar da daha bir bol olmaktadır. Bu sebeple de sağlıklı beslenmek isteyenler bu durumun dışına çıkmak zorunda kalmaktadırlar. Çocukken çok iyi hatırlarım her gittiğimiz yerde sofra kurulur, ?yemeyeceğim ya da sadece şundan yiyeyim? dendiğinde ?aaaaa ayıp olur, olmaz!? tepkilerine maruz kalınırdır.
Aslında bayramda da hem sağlıklı beslenmek hem de ikramları geri çevirmemek mümkün. Önemli olan neden ne kadar yenilebileceğini yani porsiyon kontrolünü iyi ayarlamaktır. Böylece hem sağlıklı seçimler yapmış olursunuz hem de bayramda mide ve barsak problemleri yaşamamış olursunuz.
Sofra Önerileri:
Bayram sabahı mutlaka kahvaltı yapın. Adı üstünde şeker bayramı olan bu bayramda güne şekerle başlamak hem mide ve barsaklarınız için hem de vücut kilonuz için oldukça riskli. Aç karnına yenen şekerleme ve çikolata mide asit salgısını arttırır ve mide yanmasına neden olabilir ayrıca bütün gece aç kalan vücut sabah ilk yenen öğünü depolar. Öğününüzü şekerle açar iseniz ilk depolanacak şey şeker olur ve bir sonraki öğüne kan şekerini ani yükselttiği için daha çok acıkırsınız.
Öğle ve akşam yemekleri genelde tüm aile ile beraber kurulan bayram sofrasında yenir. Bu sofrada ilk yemeğiniz çorba olsun. Çorba hem midenizi yemeğe hazırlarken mide kapasitesini de doldurduğu için çok fazla yemek yemenize engel olur.
Sofrada yemek yeme değil de sohbet etmek için bulunduğunuzu düşünün ve bunu sakın unutmayın. Beyin ortalama 20-25 dakika sonra tokluk sinyalini gönderir ve kendinizi doymuş hissedersiniz. Bol sohbet bu açıdan size yardımcı olabilir.<
/p>
Mutlaka yemekte bol bol su için. Aynı çorbadaki gibi su da mide kapasitesini daraltır.
Ana yemek olarak kızartmalardan uzak durun. Özellikle pirinçli zeytinyağlı dolmalar yiyecekseniz ekmek tüketimini azaltın. Bir parça haşlanmış susuz (en çok yağ suyunda bulunur) et tercih edebilirsiniz. Et yerine kurubaklagil yemekleri (nohut veya fasülye) de tercihleriniz arasında olabilir. Pilav veya makarna tüketecekseniz ekmek miktarınızı azaltın veya tüketmeyin.
Tatlı olarak yemekte komposto tüketebilirsiniz veya yemek sonrası ikram var ise tatlı tercihleriniz sütlü tatlılardan veya meyvelerden yana olsa çok iyi olur. Fakat bu tarz tatlılar değil de hamurlu tatlılar tüketecekseniz, 1 dilim baklava veya 1 adet tulumba tatlısı veya 2 çatal kadayıf ile tatlı tüketiminizi sınırlandırın.
Çikolata ve şeker tüketiminizi mümkün olduğunca 1 veya 2 olarak sınırlandırın. Yüksek ve boş kalori alacağınızı düşünerek kendinizi frenleyebilirsiniz.
Özel Durum Önerileri:
Özellikle şeker hastaları ve kalp hastaları bayramda sağlıklı beslenme önerilerini bozmamalı ve şeker ve şekerli ürün tüketimini özellikle şeker hastaları mümkünse yapmayıp onun yerine meyve veya tatlandırıcı ile yapılmış pudingleri tercih etmelidirler.
Yine çocuklar da sınırlandırılması gereken bir diğer risk grubudur. Özellikle bayram harçlığı ile beraber şeker toplama gezintileri sırasında fark etmeden çocuklar fazla miktarda şeker ve çikolata tüketmekte ve gün içerisinde bu tüketimden dolayı yemek yemeye pek yanaşmamaktadırlar.
Fakat çocukları sınırlandırırken mümkün olduğunca açıklayıcı bir anlatımla belirtmeli ve kesinlikle yasak getirilmemelidir. Özellikle çocuklarda yasaklanan besine karşı daha fazla ilgi olacağından sizden gizli gizli bu besinleri tüketebilirler. Bu sebeple çocuklarınıza ağız ve diş sağlığı için bunun gerekli olduğunu, ayrıca mide ve karın ağrısı çekmek istemiyorlarsa bunu fazla tüketmemeleri gerektiğini anlatın.