Gülburnu, itburnu, gülelması ve şillan bunların hepsi kuşburnuna farklı kültürlerin verdiği isimler. Asya ve İran kökenli olan bu bitki, özellikle ılıman iklimli yerleri sever ve ülkemizde de yetişmektedir.
Romalı Plinius, bu bitkinin kökü ile kuduz bir köpek tarafından ısırılan birinin iyileştirilebileceği inancından dolayı bu bitkiye itburnu demiştir. Bitkin yağının ise bazı kültürlerde kısırlığı iyileştirebileceği inancı varmış. Romalılar Bacchus adına gerçekleştirdikleri bayramlarında şarabın etkisini hafifleteceğine inandıkları için kuşburnu kolyeleri takarlarmış.
En büyük özelliklerinden biri C vitamini yönünden en zengin bitki olmasıdır. Ortalama bir insanın günlük alması gereken C vitamini miktarı 60-70 mg iken, kuşburnu 100 gramında 450 mg C vitamini içermektedir.
Genellikle bağışıklık sistemini güçlendirmek için nezle, grip ve idrar yolları enfeksiyonları gibi hastalıkları tedavisinde kullanılır. Çinliler ise meyvesini ve yapraklarını barsak ve rahim ile ilgili rahatsızlıklarda kullanmışlardır.
Kaynak: Bazı bölümler National Geographic?ten alınmıştır.
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili
Özellikle taze kuşburnunu çay olarak içtiğinizde, poşette satılanlardan bin kat daha lezzetli… Çok faydalı bilgiler bunlar, teşekkürler, iyi haftalar…
Ben ihlamurun icine atiyorum tane kusburnunu ama posette olanlar gibi rengini vermiyor..Kirmak mi gerekiyor acaba?? Tane kusburnu’nu nasil kullanacagiz?