Salatalarımızın, poğaça ve böreklerimizin peynir ile vazgeçilmez lezzeti. Onu sadece üzerine limon sıkarak bile yiyebiliriz.
Maydanoz!
Akdeniz ülkeleri ve Avrupa?ya özgü olan bu yeşil yapraklı bitki aslında toprağınız humus açısından zengin, nemli, iyi süzülmüş ve gölgelik bir alanda ise dünyanın her köşesinde yetişebilir.
Eski Yunanlılar, maydanozu bir ölüm sembolü olarak görürlermiş ve cenaze törenlerinde kullanırlarmış. Bu sebeple de Yunan askerler savaşa gitmede önce maydanoza dokunmaktan çekinirlermiş.
Romalılar ise ziyafetlerde şarap kokusunu alıp nefesi tazelemesi için maydanoz yerlermiş.
Orta çağ döneminde Avrupalılar, yeri değiştirildiği takdirde yıkıma neden olacağından emin oldukları bu bitkiyi şeytanın imzası olarak görürlermiş.
Çok uzun yıllardır hatta bin yıllardır ilaç olarak kullanılan maydanozun tohumlarında pek çok uçucu yağ mevcuttur. Maydanozun temel maddesi olan apiol ün ateş ve titremeler karşı etkili olduğu bilinmektedir. İkincil maddesi olan miristisin in ise apiol ile birleşerek idrar söktürücü etkisi vardır. A, C ve E vitamini yönünden zengin bir bitkidir. Maydanozun ayrıca karaciğer üzerinde oldukça etkili olduğu ve karaciğerin toksin atımını kolaylaştırır. Hamilelik döneminde ise bu bitkiyi tüketirken dikkatli olmak gereklidir. Özellikle düşük riski olan bayanların daha çok dikkat etmesi gerekmektir. Çünkü düşük riskini arttırıcı özelliği vardır. Diş eti problemleri, halsizlik, egzama, gut ve böbrek taşı gibi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
100 gramı için:
Enerji: 44 kal Protein: 3,6 g Yağ: 0,6 g
Karbonhidrat: 8,5 g Kalsiyum: 203 mg Fosfor: 63 mg C vitamini: 172 mg
Bunu beğen:
Beğen Yükleniyor...
İlgili
sorularim var Özge
1-soya ürünleri / soya sütü /soya etini merak ediyorum.Ben cok tüketiyorum.
2-ablam hamile.Ne yemeli.Simdi maydonozu -düşük tehlikesini okuyunca durdum bir..Folik asiti doğal yollardan alsın diye maydonoz ye diyorduk ona ?
DÜşük hakkındaki etki doğru ancak ülkemizde yetişen türlerde bu etkiyi oluşturan madde bulunmuyor bildiğim kadarıyla, Avrupa’daki türlerde var. Bizim için önemli olan etkisi için fotosansibilizan etkisi. Yani çok aşırı tüketildiğinde cildi güneş ışığına karşı hasssaşlaştırması 🙂
Tuszuz lor ile karıştırıp yemeğe bayılırım , cilde de çok iyi geliyor.
Teşekkürler…
Sevgili Brajeshwati, soya sütü ve soya ürünleri ile ilgili ayrıntılı bir yazı tam size göre olacak. folik asiti sütten, yumurtadan, diğer yeşil yapraklı sebzelerden de alabilir.
Ferulagocum, sen diyorsan haklısındır. doğrudur. birde bu ışığa karşı hassasiyet ve deriden döküntü fazla miktarda yeşil çay tüketincede meydana gelebiliyor.(tecrübe)
Özicim, ben de bayılırım.
Estağfurullah 🙂
Bu arada bende bir ödülün var 🙂
Hımm sitenizi takip etsem iyi olacak.:)