Vejeteryan diyet, her yaştan ve her dönemden (hamilelik, emziklilik, menapoz gibi) kişinin benimsediği düzgün bir şekilde düzenlendiğinde oldukça sağlıklı ve aynı zamanda birçok kronik hastalığın (diyabet, kanser, kalp-damar hastalıkları gibi) önlenmesini sağlayan bir diyet türü olarak ADA tarafından onaylanmıştır.
3 tür vejeteryan diyet vardır.
Vegan: En katı türüdür. Sadece sebze meyve ve tahılları içeren diyet türü. Et türevlerini ve ürünlerini, süt ve ürünlerini, yumurtayı kesinlikle içermez. Temel protein kaynakları kurubaklagillerdir.
Lakto-ovo: Et türev ve ürünlerini kesinlikle içermez.Temel protein kaynakları süt ürünleri ve yumurtadır.
Lakto: Et türev ve ürünlerini, yumurtayı kesinlikle içermez.Temel protein kaynakları süt ürünleridir.
Omega 3 için semizotu, ceviz gibi besinleri, çinko için tohumları, kalsiyum için yeşil yapraklı sebzeler tercih edilebilir. (** yinede et ve ürünlerindeki miktarlar kadar yeterli gelmeyebilir)
ADA?nın Sağlıklı Bir Vejeteryan Diyeti İçin Önerileri:
? Diyet tam tahıllar, meyveler, sebzeler, kurubaklagiller, tohumlar, kuruyemişler ve isteğe bağlı olarak günlük süt ürünleri veya yumurta gibi protein kaynaklarını içerebilir.
? Şeker, tuz ve özellikle doymuş yağları diyette azaltın.
? Diyet sağlıklı ve organik sebze ve meyveler içerebilir.
? Süt ürünleri ve yumurta tüketen vejetaryanlar düşük yağlı sütü ürünlerini tercih edebilirler.
? Düzenli olarak vitamin B12 ve güneş ışığı sınırlı olduğu zamanlar vitamin D ek olarak alınabilir. Ayrıca omega-3, demir, çinko, kalsiyum da ek olarak alınabilir.
*ADA (American Dietetic Association)
kaynak: J Am Diet Assoc. 2009;109:1266?1282.
resim kaynak: corbis.com