Evet bu ayın NTV Bilim Dergisinin ana konusu ve kapağında kullanığı konu GDO’lar. GDO gerçeği, Türkiye’de GDO, savunanlar, karşı çıkanlar (ki bence her iki tarafında düşüncelerinide okumak lazım) ve tarafsızların görüşlerine değinilmiş. Bence bu ayın sayısını kaçırmayın!
Benim dikkatimi çeken bazı cümleleri sizlerle paylaşmak istiyorum:
“GDO’lu tarım yapılan alan dünya 125 milyon hektar ve bunun 112,8 milyon hektarı ABD, Arjantin, Brezilya, Hindistan, Kanada, Çin, Paraguay ve Güney Afrika tarafından kullanılıyor.Avrupa’da ise 7 ülke GDO’lu ürün üretimi yapıyor.
Türkiye’nin toplam tarım arazisi 78 milyon hektar ve denetim eksiliğinden bunun ne kadarında GDO’lu tarım yapıldığı bilinmiyor. Yapılan bir çalışmaya göra Türkiye’de 800’e yakın gıda maddesi, genetiği değiştirilmiş bir organizma içeriyor.
Dünyada GDO’lu ürünlerin %99’unu mısır, soya, pamuk ve kanola oluşturuyor.
GDO’lu soya:Soya yağı, sucuk, salam, sosis, köfte gibi kırmızı etin olduğu ürünlerde (büyük ve küçük baş hayvan yemi olarak soya kullanıldığı için), çikolatalı ürünler, hazır çorbalar, süt tozu, et suyu tabletleri gibi…
GDO’lu mısır: GDO’lu mısırdan elde edilen nişasta bazlı tatlandırıcılar ( glikoz şurubu gibi) ve bunu içeren ürünler, gazoz, kola, meyve suyu, mısır yağı, hazır çorbalar gibi… ”
Bu ayın NTV Bilim Dergisini mutlaka okuyunuz.
kaynak: NTV Bilim Kasım Sayısı Sayfa 38