Ferulagocumun isteği üzerine:
Keçiboynuzu diğer adı ile harnup ülkemizde Akdeniz Kıyılarında, dünyada yine Akdeniz Kıyılarında, Kıbrıs, Amerika Kıyıları, Libya’da bulunmaktadır.
Tarihte bakıldığında özellikle tohumu yüzyıllar boyunca elmas alışverişinde ölçü olarak kullanılmıştır. Yunancada adı keration’dır. Bu yüzden elmasın ölçü birimi “karat” a adını vermiştir.
Araştırmalarımda keçiboynuzunun özellikle çikolata yerine kullanılabileceği ve diyetlerde yer alabileceği ile ilgili bilgiler ile karşılaştım.
Keçi boynuzu tozu keçi boynuzu tozu doğal bir tatlandırıcıdır ve yağ oranı kakao tozundan daha düşüktür. Keçi boynuzunda çikolatadaki gibi duygu durumunu değiştiren kafein theobromin yoktur. Migreni olan kişilerde kakao içerisinde migren tetikleyici maddeler bulunduğu için tüketemezler bu sebeple migreni olanlar çikolata ve çikolata içerisindeki maddelere (kakao gibi) allerjisi olanlar keçi boynuzunu tüketebilirler.
İçerisinde lignin ve pektin gibi çözünebilir posa bulunmaktadır. Lif içeriğinin yüksekliği nedeni ile barsak çalışmasını düzenler, kan şekeri dengesini sağlar, tokluk hissini arttırır. İçerisindeki bazı bitkisel kimyasalların öksürük ve astıma iyi geldiği belirtilmiş.
Ülkemizde hem çiğ olarak meyvesi hem de pekmezi oldukça fazla tüketilmekte. Demir içeriği fazla olmadığı için harnup pekmezinin kan yapımına etkisi pek yoktur.
*** Atıştırmalık olarak ara öğünlerde çiğ şekilde tüketilebilir. 3-4 adeti ortama 75-80 kaloridir. Özellikle premenstruel sendroma iyi geleceğini düşünmekteyim.
Besin değeri 100 gram keçi boynuzu için:
Kalori: 540 kal
Protein: 8,5
Yağ:31,36
Karbonhidrat: 56,29
Lif: 3,8 g
Kalsiyum: 303 mg
Potasyum: 633 mg
Çinko: 3,53 mg
Sodyum:103 mg
tarihi kaynak: wikipedia
Yazını yeni gördüm iyi mi 🙁 Çok teşekkür ederim. Az önce keçiboyunuzu kemirmiştim