Daha önceki yazımda belirttiğim üzere 17-18 Eylül tarihleri arasında Kayra Şarapçılık ile Elazığ’da Buzbağ bağ bozumu gezisinde idik.
Gezimizin ilk ve en önemli duraklarından biri Şükrü Baran bağı idi. Bağda küçük bir yürüyüşün ardından bağ,Munzur ve Keban manzaralı kahvaltı soframıza geçtik. Kahvaltının en temel konuğu tabiki üzümlerdi. Özellikle üzüm pestiline bayıldım diyebilirim. Tam diyetlik 🙂 Öküzgözü üzümlerinin olduğu bağda üzümlerin nasıl hasat edildiğini ve bağın nasıl kurulduğunu Kayra’nın ikramı Cameo Rose ve Cameo Dore adlı iki şarabı eşiliğinde dinledik.
Bağlardan sonra kısa bir yolculuklar Elazığ merkezdeki Kayra Şarapçılığın Fabrikasına ualştık. Burada Kayra İmperial, Vintage Öküzgözü, Buzbağ Rezerv, Terra Öküzgözü- Boğazkere, Buzbağ Öküzgözü üretilmekte. Toplanan üzümler önce saplarından ayrılıyor daha sonra işlenerek büyük çelik kazanlarda kabukları ile bekletiliyormuş. Aslında şarabın o güzel kırmızı rengi kabuklarından geliyormuş. Ortalama bir şarap için en az 6 ay bekleniliyormuş. Hatta 3 seneden önce satışa sunulmayan şarap türleride varmış. Kabuğundaki tanen hem kırmızılık hem de şarabın antioksidan kaynağı. Şarabın burukluğuda tanenden kaynaklanıyormuş.
Şarap tadımı aslında gezinin en farkl ve eğlenceli kısmıydı diyebilirim. Sanki bulmaca çözmek gibi. Önce kadeh beyaz bir zemine paralel tutulur ve rengine bakılarak genç olup olmadığına bakılır. Daha sonra kadeh etrafında bir tur çevrilir ve koklanır. Acaba bu şarapta hangi aroma kokuyor? Turunçgil mi? Baharat mı? Sonra küçük bir yudum alınır. Acaba nasıl bir tat aldık? Mürdüm eriğimi? Vanilya mı? Yoksa böğürtlen mi?
*** Öğle yemeği ve yemek şarap uyumu,Harput gezisi bir sonraki yazımda…